OmniValue hjälp

Värdetyper

4.1 Introduktion

I OmniValue måste ett värde i form av en tillgång eller en portfölj alltid vara av en viss typ. Typen specificerar vilka transaktioner som är tillåtna, vilka skattesatser som gäller, om värdet av en enhet kan ändras mm. Värdetypen definieras alltid när man skapar portföljen och den kan inte ändras efteråt (vare sig i portföljen eller i tillgångarna).

Dialogen för värdetyper öppnas genom att välja meny Program->Värden... i huvudvyn.

Dialogen för värdetyper

En lista med alla värdetyper som är definierade i programmet visas i dialogen. De sista två typerna, "Standard Dynamisk" och "Standard Statisk", används som värdar för värden som är okända i den lokala installationen av programmet. Detta kan hända när tex ett värdedokument skapas med en användardefinierad värdetyp i ett program, och sedan öppnas i ett annat program där den typen ej har definierats.

4.2 Hantera värdetyper

För att se och hantera egenskaperna för en värdetyp välj meny Typ->Redigera... eller dubbelklicka på typen i listan. Om värdetypen Aktie är vald kommer följande dialog att visas:

Dialogen för att inkludera eller exkludera transaktioner i en värdetyp.

På den första sidan av Redigera dialogen visas vilka transaktioner som är är giltiga för den valda värdetypen. För att exkludera en transaktion ta bort markeringen framför transaktionen. I så fall kommer transaktionen ej att kunna användas i tillgångar av denna värdetyp. För att inkludera en transaktion kryssa för rutan vid transaktionen. Transaktionen blir då tillgänglig för tillgångar av denna värdetyp.

På nästa sida av Redigera dialogen visas skattesatserna för värdetypen.

Dialogen för att sätta skattesatser i en värdetyp

I rutan för "Skattesatser (%)" visas skattesatserna för den valda värdetypen. Skatten för "Kapitalvinst" anger den skattesats som används för transaktioner som minskar antalet enheter i tillgången och som skapar en omsättning, tex transaktionerna för sälj eller utförsäljning. Skatten för "Utdelning" anger skattesatsen som används för transaktioner som inte minskar antalet enheter i tillgången men som ändå skapar en omsättning, tex transaktionerna för ränta och utdelning. Skattesatserna är givna som procenttal av transaktionens inkomst.

På nästa sida av Redigera dialogen visas inställningarna för skatteberäkning i värdetypen.

Dialogen för inställningar av skatteberäkning i en värdetyp

OmniValue stödjer tre olika typer av skatteberäkning:

Om flera metoder är aktiverade samtidigt kommer OmniValue att välja metod baserat på ett urvalskriterium:

Notera att urvalskriteriet endast ger ett standardval av skattemetod. Valet av skattemetod kan alltid sättas manuellt i transaktionsdialogen.

4.3 Inkludera transaktionstyper

I kapitlet för transaktionstyper visades det hur en ny transaktionstyp kan definieras i OmniValue. Detta kapitel kommer att visa hur en transaktionstyp kan inkluderas i en värdetyp för att på så sätt utöka mängden möjliga transaktioner för den värdetypen.

I detta exempel kommer transaktionen "Premium" att inkluderas i värdetypen Aktie. Öppna Redigera dialogen för värdetypen och gå till sidan för Transaktioner. I transaktionslistan kryssa för rutan bredvid Premium transaktionen för att inkludera Premium transaktionen i värdetypen Aktie.

Kryssa för rutan bredvid Premium transaktionen för att inkludera Premium transaktionen i värdetypen Aktie

Vid stängning av dialogen, välj "OK" knappen för att spara alla inställningar till huvudprogrammet. Premiumtransaktionen är nu tillgänglig för användning i ett OmniValue dokument.

4.4 Skapa nya värdetyper

I detta kapitel kommer det att visas hur en ny värdetyp kan definieras i OmniValue. Som ett exempel kommer en värdetyp som beskriver tillgångar i Euro bankkonton att definieras. Denna värdetyp kommer att definieras exakt som värdetypen "Konto" med undantag för det (konstanta) enhetsvärdet. I stället för ett enhetsvärde av 1 kommer växelkursen mellan Euro och svensk krona att användas som enhetsvärde. Som ett exempel kommer en växelkurs av 10 att användas, dvs det finns 10 kronor på 1 Euro.

Den nya värdetypen kallas för "Eurokonton". Denna värdetyp gör det möjligt att hantera tillgångar i Euro bankkonton tillsammans med reguljära bankkonton inom ett och samma dokument. När en insättning görs i en tillgång av typen Eurokonton, görs insättningen i Euro, när ett uttag görs, görs uttaget i Euro.

För att skapa en ny värdetyp välj meny Typ->Ny... i dialogen för värdetyper. Följande dialog kommer att visas:

Dialogen för att definiera en ny värdetyp

Alternativet för "Dynamisk" ska inte kryssas i eftersom en kontotyp har ett konstant enhetsvärde. Namnge värdetypen till "Eurokonton", definiera en kort beskrivning, och personen ansvarig för definitionen.

Den nya värdetypen visas nu i listan för värdetyper. Ikonen är densamma som för "Kontanter" typen, dvs en värdetyp som är statisk och inte produktiv. Skälet till att "Eurokonton" inte erhåller samma ikon som typen "Konto" är att än så länge finns inga transaktioner inkluderade.

Eurokonton utan transaktioner inkluderade

I nästa steg ska de transaktioner som finns inkluderade för värdetypen "Konto" läggas till i värdetypen "Eurokonton", dvs transaktionerna för insättning, uttag, ränta, räntebetalning samt ingående saldo. Öppna redigera dialogen för Eurokonton och gå till sidan för Transaktioner.

Inkludera transaktioner i Eurokonton typen

På nästa sida sätt enhetsvärdet för Eurokonton till växelkursen, dvs i detta fall 10.

Sätt enhetsvärdet till växelkursen

Eftersom transaktionerna för ränta och räntebetalning genererar en produktionsinkomst blir "Eurokonton" nu en produktiv värdetyp. Ikonen kommer därmed att ändras till ikonen för värdetypen "Konto".

Eurokonton med transaktioner inkluderad

Vid stängning av dialogen, välj "OK" knappen för att spara alla inställningar till huvudprogrammet. Värdetypen "Eurokonton" är nu tillgänglig för användning i ett OmniValue dokument.

4.5 Dela användardefinierade typer

Alla användardefinierade typer, både för transaktioner och värden, kan delas med andra användare av OmniValue. Alla typer är lagrade i filen "types.oval" som finns i den filkatalog som specificerades vid installation av OmnValue. Denna fil kan distribueras till andra användare, som sedan kan kopiera filen till deras installationskatalog. Detta kommer att skriva över den gamla filen, och nästa gång OmniValue startas kommer transaktions och värdetyperna att läsas från den nya filen. Notera dock att typerna i den ursprungliga "types.oval" filen kommer att gå förlorade då man skriver över filen med den nya filen.

© Milliplex