Transaktionstyper

3.1 Introduktion

Transaktionssystemet i OmniValue bygger på en modell av en tillgång som bestående av ett antal identiska enheter av värde. En transaktion kan ses som en transform operator som opererar på gruppen av enheter i tillgången. Transaktionen är helt skild från tillgången så att en och samma transaktion kan tillämpas på olika typer av tillgångar. Till exempel så kan en transaktion definierad i en tillgång kopieras och användas i en annan tillgång. En transaktion kan till och med kopieras över olika värdetyper. En köptransaktion i en aktietillgång kan tex kopieras och användas i en valutatillgång.

Transaktioner kan också exporteras i OmniValue filformat, och distribueras till andra användare. Till exempel, en publik transaktion såsom en utdelning eller en split kan definieras av ett företags revisor och sedan distribueras till företagets aktieägare i form av en OmniValue fil. Aktieägaren kan importera transaktionen till sitt dokument genom att välja meny Värde->Importera...

Transaktionsmodellen i OmniValue är öppen, dvs nya transaktionstyper kan definieras och användas i OmniValue dokument. De följande kapitlen kommer att visa hur modellen fungerar och hur nya transaktionstyper kan skapas.

3.2 Transaktionsmodell

Transaktionsmodellen i OmniValue består av två steg:

1. Avstämning: välj vilket enhetsantal, och vilket enhetsvärde som ska användas i transaktionen
  2. Utbetalning: uppdatera antal enheter, investering, och omsättning i tillgången

Specifikationen av vilka enhetstal, och vilken typ av uppdatering som ska göras, görs med hjälp av fyra switchar eller operatorer. Kombinationen av de olika operatorerna bestämmer en transaktions beteende. Mängden operatorer utgör ett programmerbart gränssnitt till transaktionsmodellen som kan användas för att definiera nya transaktioner. En översikt av transaktionsmodellen och de olika operatorerna (markerade i grönt) ges i figuren nedan.

Översikt av transaktionsmodellen i OmniValue.  De programmerbara operatorerna är markerade i grönt.

De fyra operatorerna som bestämmer beteendet för en transaktion är:

Data i en transaktion utgörs i huvudsak av:

Dessa värden definieras av användaren genom olika inmatningsfält i dialogen för transaktioner. Andra inmatningsfält är datum och kommentar. Data lagrad i en transaktion kallas för "extern" eftersom den är definierad utanför tillgången.

Det nuvarande tillståndet i tillgången är också en del av transaktionsmodellen. Tillståndet är definierat av:

Data lagrad i en tillgång kallas "intern" eftersom den är definierad inom tillgången.

3.3 Välj Antal

Operatorn Välj Antal definierar vilket enhetsantal som ska användas i transaktionen.

inställning basantal
Intern AC
Extern TC
Produkt AC * TC
Produkt Differential AC * TC - AC

3.4 Välj Värde

Operatorn Välj Värde definierar vilket enhetsvärde som ska användas i transaktionen.

inställning basvärde
Intern AV
Extern TV
Total TV / basantal
Noll* 0

(*) Ett basvärde lika med noll implicerar att transaktionen ej har något värde.

3.5 Uppdatera Antal

Operatorn Uppdatera Antal definierar hur antalet enheter i tillgången ska uppdateras.

inställning uppdaterad AC
Ingen AC
Addera AC + basantal
Subtrahera AC - basantal
Lika basantal

3.6 Uppdatera Värde

Operatorn Uppdatera Värde definierar hur investering och omsättning i tillgången ska uppdateras

inställning uppdaterad investering och omsättning
Ingen ingen uppdatering
Investering investering ökas med (basantal * basvärde)
Omsättning omsättning ökas med (basantal * basvärde)

3.7 Dialogen för transaktionstyper

Dialogen för transaktionstyper öppnas genom att välja meny Program->Transaktioner... i huvudvyn.

Definitioner för köptransaktionen

Överst i dialogen för transaktionstyper finns en lista med alla transaktioner definierade i programmet. När en transaktion väljs i listan kommer de fyra olika operatorerna att indikeras i de fyra olika rutorna i den nedre delen av dialogen. Varje ruta motsvarar en operator, och inställningen för operatorn indikeras av den ifyllda knappen inuti rutan.

3.8 Skapa nya transaktionstyper

I detta kapitel demonstreras hur man kan definiera en ny typ av transaktion. Som ett exempel definieras en transaktion som kallas "Premium". Premium definieras här som en transaktion som kräver att en ägare av en aktie i ett företag betalar en avgift per aktie till företaget. Detta kan motsvaras av en situation där företaget verkligen kräver en avgift per aktie, eller det kan beskriva ett fall där företaget begär in nytt riskkapital, med ett bidrag beroende av antalet aktier i ägarens innehav.

För att definiera en ny transaktionstyp, välj meny Typ->Ny... i dialogen för transaktionstyper (ej i huvudvyn). Följande dialog visas:

Definiera ett namn på transaktionstypen och en beskrivning.

Namnge transaktionen till "Premium" och definiera en kort beskrivning.

I dialogen för transaktionstyper, välj premiumtransaktionen och ställ sedan in operatorerna:

Dialogen bör se ut som följer efter att operatorerna för transaktionen premium definierats:

Definitioner för premiumtransaktionen

Som framgår av listan av transaktionstyper så visar ikonen för premiumtransaktionen inte det korrekta beteendet för transaktionen, utan visar istället applikationsikonen för OmniValue. Detta inträffar när det inte finns någon fördefinierad ikon som motsvarar definitionerna för den nya transaktionstypen.

Vid stängning av dialogen, välj "OK" knappen för att spara den nya premiumtransaktionen till huvudprogrammet. Innan premiumtransaktionen kan användas i ett OmniValue dokument måste den inkluderas i en värdetyp. Detta är vidare beskrivet i kapitlet för inkludera transaktionstyper.