Export och import av transaktioner

OmniValue stödjer export och import av transaktioner. Export och import kan antingen göras i OmniValues egna format eller i textformat (tex csv). Textformatet är lämpligt för utbyte av data med andra applikationer tex datafiler från finansiella institutioner (för finansiella dokument) eller filer från POS kassasystem (för handelsdokument). Textformatet kan även konfigureras och anpassas med hjälp av import-export script (impex).

Export av transaktioner

För att exportera transaktioner välj Tillgången som innehåller transaktionerna och välj meny Värde->Export (eller högerklicka på Tillgången och välj meny Export). Här väljs tillgången Skandia som innehåller ett Köp, en Utdelning, och en Sälj transaktion.

Välj meny Export för att exportera transaktioner.

För att göra en export måste typen definieras. Typen kan vara en av:

Om en text typ används måste en avgränsare definieras. Avgränsaren separerar de olika fälten i textfilen. Avgränsaren kan vara vilket skrivbart tecken som helst eller till och med en följd av tecken. Avgränsaren kan även vara en TAB, "\t", eller en ny rad, "\n". I detta exempel används ett textformat med semikolon, ";", som avgränsare.

Dialog för att exportera transaktioner

Formatet kan antingen vara OmniValues standardformat eller ett annat format. Tillgängligheten av andra format beror på om dom finns definierade som OmniValue impex script. Ett impex script gör det möjligt att anpassa i stort sett vilket format som helst till import/export i OmniValue. Impex script beskrivs i mer detalj i kommande kapitel.

OmniValue standardformat

Efter export av Köp, Utdelning, och Sälj transaktionen i tillgången Skandia innehåller textfilen följande:

# OmniValue 4.0 - Transaktionsexport
# Tillgång;Transaktion;ID;Avstämningsdatum;Utbetalningsdatum;Antal;Enhetsvärde;Belopp;Avgift;Portfölj;Anteckning
Scania;Köp;110;2000-12-12;2000-12-12;1000;195;*;0;Långsiktiga placeringar;
Scania;Utdelning;510;2001-04-08;2001-04-08;*;2;*;0;Långsiktiga placeringar;Scania utdelning
Scania;Sälj;310;2006-05-17;2006-05-17;600;211;*;0;Långsiktiga placeringar;

Den första raden i textfilen är en rubrik med namn för varje kolumn. Rubrikraden börjar med nummertecknet (#). Nummertecknet betyder att raden är en kommentar och att den inte ska tolkas av ett system som läser filen. Asterisk (*) betyder att data i fältet antingen inte anges eller är redundant givet de andra datafälten.

Efter den första raden listas transaktionerna i kronologisk ordning, en transaktion per rad. Datafälten för en transaktion separeras av en avgränsare angiven i dialogen (här ett semikolon).

Kolumn Data Beskrivning
1 Tillgången Namn på den tillgång eller det värdepapper som innehåller transaktionen.
2 Transaktion Typ av transaktion.
3 ID ID för transaktionen. En transaktion identifieras med ett OmniValue ID. En komplett lista av all fördefinierade transaktions ID ges i kapitel 1
4 Avstämningsdatum Avstämningsdatum för transaktionen.
5 Utbetalningsdatum Utbetalningsdatum för transaktionen.
6 Antal Antal enheter i transaktionen.
7 Enhetsvärde Värdet per enhet (pris).
8 Belopp Transaktionens totala belopp.
9 Avgift Transaktionens avgift.
10 Portfölj Namn på den portfölj till vilket tillgången hör.
11 Anteckning Anteckning om transaktionen.

Import av transaktioner i standardformat

Import av transaktioner utföres på samma sätt som vid export av transaktioner. För att importera transaktioner i en tillgång välj meny Värde->Import (eller högerklicka på Tillgången och välj meny Import) Om importen görs i textformat måste en avgränsare anges.

Följande generella regler gäller vid import:

Om OmniValue misslyckas med att importera en transaktion kommer en dialog visas som anger vilken rad i importen som misslyckades.

Import av transaktioner med impex script

Import av transaktioner kan göras på ett annat format än standardformat. Detta är möjligt genom att definiera import/export script (impex). I det följande visas hur transaktioner från ett finansiellt institut kan importeras in i ett OmniValue dokument med hjälp av ett impex script.

Det finansiella utdraget beskriver transaktioner för köp, sälj, utdelning, och nyemission i två olika aktier (Swedbank, AstraZeneca):

# Transaktionsutdrag från finansiellt institut
Datum;Beskrivning;Värdepapper;Antal;Kurs;Belopp;
2009-03-17;Köpt;Swedbank;500;24,00;-12099,00;
2009-05-20;Köpt;Swedbank;500;56,25;-28224,00;
2009-08-03;Köpt;AstraZeneca;100;340,00;-34099,00;
2009-09-11;Utdelning;AstraZeneca;100;4,90;490,00;
2009-10-14;Nyteckning;Swedbank;0,5;39,00;;;
2010-03-12;Utdelning;AstraZeneca;100;13,81;1381,11;
2010-09-10;Utdelning;AstraZeneca;100;5,69;568,88;
2011-01-20;Sålt;AstraZeneca;-100;312,70;31171,00;
2011-04-01;Utdelning;Swedbank;1500;2,10;3150,00;

Formatet på transaktionsutdraget är inte detsamma som OmniValues standardformat. OmniValue ID för en transaktion anges inte, och ordningen på kolumnerna är heller inte densamma. För att kunna importera transaktionerna på utdraget till OmniValue krävs ett impex script vilket konverterar formatet på utdraget till OmniValue terminologi. Följande impex script gör denna konvertering av format:

# OmniValue impex script
delimiter=;
decimal=,
columns=3;1;9;4;5;6
transaction=110;Köpt
transaction=210;Nyteckning
transaction=310;Sålt
transaction=510;Utdelning

Fälten i impex scriptet är:

Impex Fält Beskrivning
delimiter Tecken eller följd av tecken som utgör avgränsare mellan fält i datafilen.
decimal Tecknet för decimal i filen.
columns Semikolon separerad lista av siffror vilka beskriver ordning och innehåll av fälten i datafilen. Varje siffra indikerar ett attribut i transaktionen såsom beskrivet nedan.
transaction Översättning mellan OmniValue transaktionsid och den text som matchar transaktionsid i den angivna kolumnen i datafilen.

Siffrorna i column raden i Impex scriptet motsvarar transaktionsattribut enligt beskrivning i följande tabell:

Impex column Transaktionsattribut
0 Fältet används ej.
1 Transaktionstyp eller identifierare (innehållet i detta fält matchas mot transaktionsöversättningarna i impex scriptet).
2 Avstämningsdatum för transaktionen.
3 Utbetalningsdatum för transaktionen.
4 Antal enheter i transaktionen.
5 Värdet per enhet (pris).
6 Transaktionens totala belopp.
7 Transaktionsavgift.
8 Anteckning.
9 Namn på tillgången.
10 Namn på portföljen.

För att lägga till ett impex script måste det sparas i en fil med ändelsen ".impex" och placeras i foldern för OmniValue applikationsdata tex: "C:\Users\[user]\AppData\Local\OmniValue\Impex" där [user] är namnet på användaren. I detta exempel ges scriptet namnet "Avanza.impex" och efter omstart av OmniValue är det tillgängligt som ett format i import/export dialogen:

Efter import av transaktionerna kommer dokumentet att innehålla följande data: