2. Referenser

2.1 Introduktion

En tillgång kan kopplas till en referens. En referens till en tillgång ger information om tillgången, tex om priset för en enhet i tillgången. En referens tillhandahålls av en referenskälla. Det finns olika typer av referenskällor tillgängliga i OmniValue. Dialogen för referenser öppnas genom att välja meny Program->Referenser... Följande vy visas:

Dialogen för referenser

Den övre delen av dialogen innehåller en lista med alla referenskällor som finns tillgängliga i programmet. Den första kolumnen visar namnet på källan, den andra kolumnen den marknad där referenserna handlas (vanligtvis ett land), och den tredje kolumnen vilken typ av värde referenserna avser. En källa kan endast tillhandahålla referenser för en viss värdetyp (förutom den interna källan vilken kan tillhandahålla referenser för alla värdetyper).

Listan av referenskällor kan sorteras genom att klicka på listrubrikerna. För att sortera referenskällorna efter marknad, klicka på listrubriken för Marknad.

I den nedre delen av dialogen finns en lista med alla referenser som finns tillgängliga i den valda källan.

2.2 Typer av referenskällor

Det finns olika typer av referenskällor i OmniValue:

2.3 Lokal lista

En lokal lista är en textfil på en lokal dator som innehåller en tabell där namnet på referensen är listad i en kolumn, och det aktuella värdet är listat i en annan kolumn. Kolumnerna måste vara separerade av ett speciellt separatortecken (vanligtvis ett komma eller ett semikolon). Ett exempel på formatet på en sådan textfil är:

"AstraZeneca";302,50;"2004-09-29"
"Autoliv";190,00;"2001-05-30"
"Ericsson";23,00;"2004-09-29"
"Sandvik";253,00;"2004-09-29"
"Scania B";283,00;"2004-09-29"

Här anges namnet på referensen i kolumn 1 och värdet av referensen i kolumn 2. Ett semikolon används som separator. Denna typ av fil kan skapas av användaren själv, antingen för hand eller genom att använda en kalkylapplikation som tex Microsoft Excel. Den kan också tillhandahållas av en finansiell institution såsom tex en aktiebörs.

För att använda en textfil som en lokal lista i OmniValue, skapa en ny referenskälla genom att välja meny Källa->Ny... (från menyn i referensdialogen, ej i huvudfönstret):

Välj typen Lokal lista, och välj värdetypen Aktie

I det första steget anges typen av referenskälla, samt referensernas värdetyp. I detta fall väljs typen Lokal lista, och värdetypen Aktie. Klicka på nästa för att gå till nästa steg av guiden:

Ange data för den lokala listan

I nästa steg anges data för den lokala listan. I detta exempel namnges listan till "Mina kurser", marknaden definieras som Sverige, platsen för källan är "C:\Mina dokument\kurser.txt", namnet på referensen står i första kolumnen, och värdet i den andra kolumnen. Ett komma används som decimal. Separatorn som används i textfilen är ett komma. Efter att ha definierat dessa inställningar, klicka på Slutför för att skapa den lokala listan.

Välj Uppdatera från menyn för att ladda källan med referenser

Innan referenser från källan "Mina kurser" kan användas i programmet måste källan uppdateras. Välj meny Källa->Uppdatera i dialogen. Efter uppdateringen kommer referenserna som var definierade i textfilen att synas i listan för referenser.

2.4 Internetlista

En Internetlista är en en webbsida på Internet som innehåller en tabell där namnet på referensen är listad i en kolumn, och det aktuella värdet är listat i en annan kolumn. För att använda en webbsida på Internet som en Internetlista i OmniValue, skapa en ny referenskälla genom att välja meny Källa->Ny... i dialogen.

Välj Internetlista, och välj värdetypen Aktie

I det första steget anges typen av referenskälla, samt referensernas värdetyp. I detta fall väljs typen Internetlista, och värdetypen Aktie. Klicka på nästa för att gå till nästa steg av guiden:

Ange data för Internetlistan

I nästa steg anges data för Internetlistan. I detta exempel används en lista från Dagens Industri. Listan namnges till "DI.se - Mest omsatta", marknaden definieras som Sverige, namnet på referensen står i andra kolumnen, och värdet i den sjunde kolumnen. Ett komma används som decimal. Efter att ha definierat dessa inställningar, klicka på Slutför för att skapa Internetlistan.

Välj Uppdatera från menyn för att ladda källan med referenser

Innan referenser från källan "DI.se - Mest omsatta" kan användas i programmet måste källan uppdateras. Välj meny Källa->Uppdatera i dialogen. Efter uppdateringen kommer referenserna som var definierade på webbsidan att synas i listan för referenser.

2.5 Internetfråga

En Internetfråga är webbplats på Internet som tillhandahåller en textfil med data för en referens som svar på en fråga med en referenssymbol. Textfilen har samma format som beskrivet i kapitlet för lokal lista. För att använda en webbplats som en Internetfråga i OmniValue, skapa en ny referenskälla genom att välja meny Källa->Ny... i dialogen.

Välj typen Internetfråga, och välj värdetypen Aktie

I det första steget anges typen av referenskälla, samt referensernas värdetyp. I detta fall väljs typen Internetfråga, och värdetypen Aktie. Klicka på nästa för att gå till nästa steg av guiden:

Ange data för Internetfrågan

I nästa steg anges data för Internetfrågan. I detta exempel används Yahoo Finans som källa. Marknaden definieras som Sverige. Platsen för en Internetfråga är den delen av URL:en som inte innehåller referenssymbolen. Innan en förfrågan görs till källan kommer OmniValue att lägga till en referenssymbol till URL:en innan anropet görs. I svaret från källan står namnet på referensen i kolumn 1, värdet i kolumn 2, en punkt används som decimaltecken, och ett komma används som separator.

Platsen för en Internetfråga kan också innehålla URL:er till en sida för sökning av symboler baserad på företagsnamn samt ett bokmärke (vanligtvis en "info" sida med detaljerad information om referensen). Ordningen för URL fälten i plats variabeln är:

1. URL för hämtning av om textfil (kalkylark) baserat på symbol
  2. URL för sökning av symbol baserat på företagsnamn
  3. URL för visning av sida med detaljerad information baserat på symbol

URL fälten separeras med semikolon. Efter att ha definierat dessa inställningar klicka på Slutför för att skapa Internetfrågan.

För att uppdatera Yahoo Finans välj meny Källa->Uppdatera. Följande dialog kommer att visas:

Ange en referenssymbol för förfrågan

En Internetfråga måste alltid ha en referenssymbol definierad innan en förfrågan kan göras. I detta exempel används referenssymbolen "ERICB.ST" (Ericsson B). Efter uppdatering syns ERICB.ST symbolen i listan för referenser.

Referenssymbolen visas i listan för referenser efter uppdateringen

2.6 Intern källa

Den interna källan är en intern databas i OmniValue som lagrar referenser till alla tillgångar som skapades utan referens. Detta gör det möjligt att uppdatera aktuellt värde från en referens i den interna källan utan att behöva redigera olika instanser av tillgången i olika dokument.

För att uppdatera den interna källan, välj den interna källan i listan av källor, och välj meny Källa->Uppdatera i dialogen.

Uppdatera intern referens

Uppdateringsprocessen kommer att iterera igenom alla interna referenser och visa en uppdateringsdialog för varje referens.

2.7 Distribution och hantering av källor

För att möjliggöra en fri och enkel distribution av nya och uppdaterade referenskällor, antingen från Milliplex eller från andra användare, kan källor exporteras eller importeras i dialogen för referenser. Välj meny Källa->Exportera... i dialogen för att exportera en referenskälla till fil. Välj meny Källa->Importera... i dialogen för att importera en referenskälla från fil.

Om en referenskälla innehåller referenser även fast källan inte används kan referenserna tas bort genom att välja meny Källa->Rensa i dialogen. Att rensa en källa kommer också att exkludera källan från den initiala uppdateringen från cache vid uppstart av OmniValue. Det kan innebära att programmet startar upp snabbare, om det finns många oanvända aktiva källor.

Om en ny referenskälla ska skapas som har samma egenskaper som en befintlig källa, med undantag för att referenserna har en annan värdetyp, så kan meny Källa->Klona... användas för att skapa en klon av den befintliga referenskällan. En klon måste antingen ha ett annan namn, eller en annan värdetyp.

2.8 Synkronisering av källor

Referenskällorna i OmniValue "synkroniseras" periodiskt med nya och uppdaterade definitioner i en databas hos Milliplex. Denna synkronisering görs automatiskt av programmet var 30:e dag. Synkronisering kan också göras när som helst i dialogen för Referenser. Välj meny Källa->Synkronisera... för att synkronisera referenskällor med aktuella definitioner i Milliplex databas.

Meny för synkronisering

Obs! Skilj på Källa Uppdatera och Källa Synkronisera. Källa Uppdatera hämtar de faktiska priserna (kurser) för värdepapper medan Källa Synkronisera verifierar konfigurationen av själva källan.